Yleisen kielitestin keskitason puheen ymmärtämisen osakoe

 Audio   Medium (Keskitaso) 

>> Katso myös numeron 4/2013 koko sisältö! Lehden kahdessa edellisessä numerossa on tutustuttu yleisen kielitestin keskitason testien tuottamisen osakokeisiin eli […]

>> Katso myös numeron 4/2013 koko sisältö!

Lehden kahdessa edellisessä numerossa on tutustuttu yleisen kielitestin keskitason testien tuottamisen osakokeisiin eli puhumiseen ja kirjoittamiseen. Tässä lehdessä vuorossa on ymmärtämisen osakokeista puheen ymmärtämisen eli kuullun ymmärtämisen testi.

Keskitason puheen ymmärtämisen testi tehdään kielistudiossa. Kuunneltavat tekstit tulevat CD:ltä tai C-kasetilta. Testi kestää noin 30 minuuttia ja siinä on 3–5 tehtävää. Kuunneltavat tekstit ovat eripituisia puhekatkelmia erilaisista aihepiireistä, esimerkiksi puhelinvastaajaviestejä, ilmoituksia, kuulutuksia, uutisia, tiedotuksia, mainoksia, keskusteluja tai haastatteluja. Jotkut puhekatkelmat kuunnellaan kerran, jotkut kahdesti.

Puheen ymmärtämisen osakokeessa arvioidaan kokelaan kykyä ymmärtää tekstin aihepiiri tai pääasia, havaita puhujan asenne tai tavoite. Testissä kysytään usein myös joitain yksityiskohtia puheesta tai vaaditaan kykyä päätellä joidenkin sanojen merkitys kuullun perusteella. Kahteen kertaan kuultavista teksteistä voidaan tehdä yksityiskohtaisempia kysymyksiä, kuin jos teksti kuullaan vain kerran.

Kuullun ymmärtämisen osakokeen tehtävätyypit ovat 1) monivalintatehtävät, 2) oikein–väärin-tehtävät ja 3) avoimet kysymykset.

Esimerkkitehtävä 1) Avoimet kysymykset:

Lue kysymykset. Kuuntele teksti. Kuulet sen kaksi kertaa. Vastaa kysymyksiin toisen kuuntelukerran aikana.

  1. Milloin Maalaismarkkinat järjestetään? (päivä ja kuukausi)

  2. Mihin aikaan Maalaismarkkinat alkavat?

  3. Mitä markkinoilla myydään?

Esimerkkitehtävä 2) oikein–väärin-tehtävä:

Lue väitteet. Kuuntele teksti. Kuulet sen kaksi kertaa. Vastaa, onko väite oikein vai väärin toisen kuuntelukerran aikana.

  1. Juhlat järjestetään 12.8.

  2. Vieraiden täytyy tuoda omia ruokia ja juomia mukana.

  3. Juhlissa tarjotaan vieraille lihaa.

  4. Pihassa on hyvin tilaa vieraiden autoille.

  5. Juhlat loppuvat klo 23 ja käydään nukkumaan.

 

Seuraava suomen kielen keskitason testi järjestetään lauantaina 25.1.2014. Testiin ilmoittautuminen on 2.–13.12.2013. Itselleen sopivan testipaikan voi etsiä Opetushallituksen internetsivuilta osoitteesta http://www03.oph.fi/kielitutkinnot/

Yleisen kielitutkinnon osakokeisiin ja tehtävätyyppeihin voi tutustua Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskuksen sivuilla osoitteessa http://ykidata.solki.jyu.fi/yki_demo/

 

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.