Nalle, otso, kontio: metsän kuninkaalla on suomen kielessä yli kaksisataa eri ! suomalaisille karhu oli pyhä, ja erilaisia kiertoilmauksia tarvittiin, jotta pelottavaa eläintä . Alkuperäinen nimitys on ollut oksi. Kansalliseläin löytyy esimerkiksi monien kuntien , porilaisen olutpullon ja vanhasta 50 pennin kolikosta.
Ruskeakarhu (Ursus arctos) on Euroopan suurin . Pituutta sillä on 135–250 cm. Naaraat painavat tyypillisesti 60–200 kg ja urokset 100–300 kg. Karhu pystyy aikuisen hirven, mutta 70 % eläimen on muuta kuin lihaa. Karhu syö esimerkiksi marjoja, muurahaisia, toukkia ja .
Karhu nukkuu talviunta lumisen ajan , jossa se myös synnyttää kevättalvella 1–4 pentua ja imettää niitä rasvaisella maidollaan. Tämä voimakas ja pelottava eläin ei yleensä ole ihmiselle vaarallinen, jos sen pesärauhaa . Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on tappanut Suomessa vain yhden ihmisen. Karhun näkeminen luonnossa onkin harvinaista, koska se liikkuu hiljaa ja väistää ihmistä. Luonnossa karhu elää alle 20 vuotta, eikä sillä ole vihollisia. Karhuja arvioidaan olevan 1 330–1 445 yksilöä, ja kannan kokoa hallitaan metsästyksellä. Tänä vuonna myönnetään 132 karhunlupaa, joten karhunliha on melko harvinaista herkkua.
Karhun kaatamisen jälkeen järjestetään . Näissä on perinteisesti yritetty uskotella karhulle, että sen kuolema oli vahinko.
—
name
—
ancient
—
to call accidentally
—
coat of arms
—
side
—
beast of prey
—
to hunt, to prey
—
omnivorous
—
diet
—
carrion
—
nest, den
—
to respect
—
natural
—
killing / shooting down (game)
—
feast
—
feast in the honor of a killed bear