Mesikämmen ‒ Suomen kansalliseläin

 Audio Easy (Helppo)   

Nalle, otso, kontio: metsän kuninkaalla on suomen kielessä yli kaksisataa eri ! suomalaisille karhu oli pyhä, ja erilaisia kiertoilmauksia tarvittiin,...

Nalle, otso, kontio: metsän kuninkaalla on suomen kielessä yli kaksisataa eri nimitystä! Muinaisille suomalaisille karhu oli pyhä, ja erilaisia kiertoilmauksia tarvittiin, jotta pelottavaa eläintä ei olisi tullut kutsuneeksi luokseen. Alkuperäinen nimitys on ollut oksi. Kansalliseläin löytyy esimerkiksi monien kuntien vaakunoista, porilaisen olutpullon kyljestä ja vanhasta 50 pennin kolikosta.

Ruskeakarhu (Ursus arctos) on Euroopan suurin petoeläin. Pituutta sillä on 135–250 cm. Naaraat painavat tyypillisesti 60–200 kg ja urokset 100–300 kg. Karhu pystyy saalistamaan aikuisen hirven, mutta 70 % kaikkiruokaisen eläimen ruokavaliosta on muuta kuin lihaa. Karhu syö esimerkiksi marjoja, muurahaisia, toukkia ja haaskoja.

Karhu nukkuu talviunta lumisen ajan pesässään, jossa se myös synnyttää kevättalvella 1–4 pentua ja imettää niitä rasvaisella maidollaan. Tämä voimakas ja pelottava eläin ei yleensä ole ihmiselle vaarallinen, jos sen pesärauhaa kunnioitetaan. Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on tappanut Suomessa vain yhden ihmisen. Karhun näkeminen luonnossa onkin harvinaista, koska se liikkuu hiljaa ja väistää ihmistä. Luonnossa karhu elää alle 20 vuotta, eikä sillä ole luontaisia vihollisia. Karhuja arvioidaan olevan 1 330–1 445 yksilöä, ja kannan kokoa hallitaan metsästyksellä. Tänä vuonna myönnetään 132 karhunkaatolupaa, joten karhunliha on melko harvinaista herkkua.

Karhun kaatamisen jälkeen järjestetään pidot. Näissä peijaisissa on perinteisesti yritetty uskotella karhulle, että sen kuolema oli vahinko.

Are you familiar with our magazine? You can read the latest issue (7-8/2014) here.

Are you interested in our printed magazine? Please read here how to order.