Mesikämmen ‒ Suomen kansalliseläin

 Audio Easy (Helppo)   

Nalle, otso, kontio: metsän kuninkaalla on suomen kielessä yli kaksisataa eri ! suomalaisille karhu oli pyhä, ja erilaisia kiertoilmauksia tarvittiin, […]

Nalle, otso, kontio: metsän kuninkaalla on suomen kielessä yli kaksisataa eri ! suomalaisille karhu oli pyhä, ja erilaisia kiertoilmauksia tarvittiin, jotta pelottavaa eläintä . Alkuperäinen nimitys on ollut oksi. Kansalliseläin löytyy esimerkiksi monien kuntien , porilaisen olutpullon ja vanhasta 50 pennin kolikosta.

Ruskeakarhu (Ursus arctos) on Euroopan suurin . Pituutta sillä on 135–250 cm. Naaraat painavat tyypillisesti 60–200 kg ja urokset 100–300 kg. Karhu pystyy aikuisen hirven, mutta 70 % eläimen on muuta kuin lihaa. Karhu syö esimerkiksi marjoja, muurahaisia, toukkia ja .

Karhu nukkuu talviunta lumisen ajan , jossa se myös synnyttää kevättalvella 1–4 pentua ja imettää niitä rasvaisella maidollaan. Tämä voimakas ja pelottava eläin ei yleensä ole ihmiselle vaarallinen, jos sen pesärauhaa . Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on tappanut Suomessa vain yhden ihmisen. Karhun näkeminen luonnossa onkin harvinaista, koska se liikkuu hiljaa ja väistää ihmistä. Luonnossa karhu elää alle 20 vuotta, eikä sillä ole vihollisia. Karhuja arvioidaan olevan 1 330–1 445 yksilöä, ja kannan kokoa hallitaan metsästyksellä. Tänä vuonna myönnetään 132 karhunlupaa, joten karhunliha on melko harvinaista herkkua.

Karhun kaatamisen jälkeen järjestetään . Näissä on perinteisesti yritetty uskotella karhulle, että sen kuolema oli vahinko.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

tässä: nimi

name
entisaikainen, esihistoriallinen

ancient
kutsua vahingossa luo

to call accidentally
kunnan tms. tunnusmerkki

coat of arms
sivu, laita

side
lihaa syövä eläin, joka saalistaa ruokansa

beast of prey
metsästää, pyydystää

to hunt, to prey
joka syö sekä kasvi- että liharavintoa

omnivorous
dieetti

diet
kuollut eläin, raato

carrion
eläimen yöpymis- tai talvehtimispaikka

nest, den
arvostaa, antaa arvoa

to respect
luonnollinen, synnynnäinen

natural
tässä: tappaminen, surmaaminen

killing / shooting down (game)
juhlat, kestit

feast
pidot karhun kunniaksi sen kaatamisen jälkeen

feast in the honor of a killed bear