Korvapuusteja – Cinnamon Rolls

 Audio   Medium (Keskitaso) 

Pullaa saa kaupasta tai leipomosta, mutta itse leivottu on kaiken sen vaivan arvoista: On aika ottaa tarvikkeet esiin ja leipoa maailman parasta pullaa!

Juttu ilmestyi Puhutaan suomea -lehden numerossa 7-8/2014

Korvapuustit (noin 35 kpl)

Taikina:
½ l maitoa
50 g hiivaa
200 g sokeria (2 ⅓ dl)
10 g rouhittua kardemummaa (vajaat 2 rkl)
150 g kananmunia (2 isoa tai 3 pientä)
10 g suolaa (noin 1 ½ tl)
250 g pehmeää voita
1 250 g vehnäjauhoja (noin 19 dl)

Täyte:
100 g pehmeää voita
25 g kanelia (3–4 rkl)
100 g sokeria (1 ¼ dl)

Päälle:
kananmunaa
raesokeria

Kansallista korvapuustipäivää vietetään vuosittain 14. lokakuuta. Tämän vuoden osalta päivä on siis jo ohi, mutta ensi vuotta ajatellen voit alkaa jo valmistautua korvapuustipäivän viettoon. Tokihan pullaa saa kaupasta tai leipomosta, mutta itse leivottu on kaiken sen vaivan arvoista: On aika ottaa tarvikkeet esiin ja leipoa maailman parasta pullaa!

Pullataikina kannattaa leipoa veden sijasta viileään maitoon, jolloin pullasta tulee sileää ja helpommin leivottavaa. Käytä tuoretta hiivaa kuivahiivan sijaan. Kardemumman kanssa ei kannata säästellä – se kuuluu olennaisesti suomalaiseen pullaan. Älä sulata voita liikaa, huoneenlämpöinen pehmeys riittää (ja nyt ei kannata ajatella turhaa terveellisyyttä, vaan käytä aitoa voita). Käytä puolikarkeita vehnäjauhoja: niillä saat aikaiseksi paremman sitkon kuin erikoisvehnäjauhoilla, jotka sopivat parhaiten kakkuihin ja piirakoihin. Taikinaan pitää saada vaivattua kunnollinen sitko, jolloin pullasta tulee kuohkeaa sisältä. Myös kananmunat kuohkeuttavat taikinaa ja lisäävät sen tilavuutta. Voit käyttää vaivaamiseen joko omia käsivoimiasi tai konetta – varo kuitenkin lisäämästä liikaa jauhoja, jotta taikinasta ei tule sitkeää.

Anna pullataikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja lämmitä sen jälkeen uuni 225:een celsiusasteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kumpikin puolikas vuorollaan noin 0,5 cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi. Levitä taikinalevylle ensin reilusti huoneenlämpöistä voita. Sen jälkeen ripottele päälle reilusti kanelia ja sokeria.

Aloita rullaaminen levyn pitkältä sivulta ja rullaa taikina tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta n. 5 cm:ä leveitä viipaleita tai vinottain “kolmioita”, kuitenkin niin, että kolmion “kärkeen” jää n. 2 cm:ä leveä kaistale.

Nostele taikinapalat lyhyempi sivu ylöspäin ja paina rulla sormella lyttyyn niin, että rullan kerrokset paljastuvat sivuilta kauniisti. Anna korvapuustien vielä nousta liinan alla 15 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Uunit vaihtelevat paljon, joten tarkkaile pullien väriä! Korvapuustien tulee olla kauniin kullanruskeita.

Parhaimmillaan korvapuustit ovat uunituoreina, vain vähän jäähtyneinä, kylmän maitolasillisen kanssa. Loppuun varoitus: kun maistat ensimmäistä leipomaasi korvapuustia, se tuskin jää viimeiseksi.

We need a few more subscriptions to publish the magazine during 2015.Read how to order.