Korvapuusteja – Cinnamon Rolls

 Audio   Medium (Keskitaso) 

Pullaa saa kaupasta tai leipomosta, mutta itse leivottu on kaiken sen vaivan arvoista: On aika ottaa tarvikkeet esiin ja leipoa maailman parasta pullaa!

Juttu ilmestyi Puhutaan suomea -lehden numerossa 7-8/2014

Korvapuustit (noin 35 kpl)

Taikina:
½ l maitoa
50 g hiivaa
200 g sokeria (2 ⅓ dl)
10 g rouhittua kardemummaa (vajaat 2 rkl)
150 g kananmunia (2 isoa tai 3 pientä)
10 g suolaa (noin 1 ½ tl)
250 g pehmeää voita
1 250 g vehnäjauhoja (noin 19 dl)

Täyte:
100 g pehmeää voita
25 g kanelia (3–4 rkl)
100 g sokeria (1 ¼ dl)

Päälle:
kananmunaa
raesokeria

Kansallista korvapuustipäivää vietetään vuosittain 14. lokakuuta. Tämän vuoden osalta päivä on siis jo ohi, mutta ensi vuotta ajatellen voit alkaa jo valmistautua korvapuustipäivän viettoon. Tokihan pullaa saa kaupasta tai leipomosta, mutta itse leivottu on kaiken sen vaivan : On aika ottaa tarvikkeet esiin ja leipoa maailman parasta pullaa!

Pullataikina kannattaa leipoa veden sijasta viileään maitoon, jolloin pullasta tulee ja helpommin leivottavaa. Käytä tuoretta hiivaa kuivahiivan sijaan. Kardemumman kanssa ei kannata säästellä – se kuuluu olennaisesti suomalaiseen pullaan. Älä sulata voita liikaa, huoneenlämpöinen pehmeys riittää (ja nyt ei kannata ajatella turhaa terveellisyyttä, vaan käytä aitoa voita). Käytä puolikarkeita vehnäjauhoja: niillä saat aikaiseksi paremman kuin erikoisvehnäjauhoilla, jotka sopivat parhaiten kakkuihin ja piirakoihin. Taikinaan pitää saada kunnollinen sitko, jolloin pullasta tulee sisältä. Myös kananmunat kuohkeuttavat taikinaa ja lisäävät sen . Voit käyttää vaivaamiseen joko omia käsivoimiasi tai konetta – varo kuitenkin lisäämästä liikaa jauhoja, jotta taikinasta ei tule .

Anna pullataikinan lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja lämmitä sen jälkeen uuni 225:een celsiusasteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin puolikas vuorollaan noin 0,5 cm:n paksuiseksi . Levitä taikinalevylle ensin reilusti huoneenlämpöistä voita. Sen jälkeen ripottele päälle reilusti kanelia ja sokeria.

Aloita rullaaminen levyn pitkältä sivulta ja rullaa taikina tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta n. 5 cm:ä leveitä tai “kolmioita”, kuitenkin niin, että kolmion “kärkeen” jää n. 2 cm:ä leveä .

Nostele taikinapalat lyhyempi sivu ylöspäin ja paina rulla sormella niin, että rullan kerrokset paljastuvat sivuilta kauniisti. Anna korvapuustien vielä nousta liinan alla 15 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Uunit vaihtelevat paljon, joten pullien väriä! Korvapuustien tulee olla kauniin kullanruskeita.

Parhaimmillaan korvapuustit ovat uunituoreina, vain vähän jäähtyneinä, kylmän maitolasillisen kanssa. Loppuun varoitus: kun maistat ensimmäistä leipomaasi korvapuustia, se jää viimeiseksi.

We need a few more subscriptions to publish the magazine during 2015.Read how to order.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

olla jonkin veroista
tasainen
vehnäjauhon proteiini, joka tekee taikinasta kimmoisan ja venyvän
tässä: alustaa, valmistaa taikinaa
ilmava, huokoinen
tässä: vetoisuus; suure, joka kertoo, mikä on kolmiulotteisen kappaleen koon mitta
tässä: tiivis
nousta
levittää taikina kaulimella tasaiseksi levyksi
nelikulmio, jonka kaikki kulmat ovat 90 astetta
siivu, palanen
viistosti; ei suoraan
palanen
olla painuneena
seurata
ei varmaankaan