Pääkirjoitus 5/2013 – Joulu on taas

  Medium (Keskitaso)  

Ovelle koputtaa joulu, joka on yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa. Eri puolilla Suomea ja maailmaa joulua vietetään paikallisten perinteiden mukaan, mutta ainakin lasten mielestä joulun odotetuin hetki on...

joulu, joka on yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa. Eri puolilla Suomea ja maailmaa joulua vietetään paikallisten perinteiden mukaan, mutta ainakin lasten mielestä joulun odotetuin hetki on joulupukin saapuminen. Joulupukista onkin tullut nykyajan joulusymboli.

Tämän lehden numeron sisältö ei siksi ehkä olisi täydellinen ilman joulupukin haastattelua, jossa joulun pää kertoo työstään ja elämään liittyvistä ajatuksistaan. Sen lisäksi kaikkien joulukiireiden keskellä joulupukki on myös löytänyt aikaa kirjoittaa omasta kotimaastaan Lapista, tarkemmin Korvatunturista.

Tässä numerossa tutustutaan lisäksi suomalaisten perinteiseen tapaan viettää joulua ja samalla esitellään suomalaisia jouluruokia. Lukijoille kerrotaan myös pohjoismaalaisesta Nuuttipukin perinteestä, joka Suomessa Vakka-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Vuoden 2013 viimeisessä numerossa päätetään myös Kieli ja kielioppi -sarja, jossa neljän numeron aikana on esitelty YKI-testiä. Tällä kertaa on vuorossa Tekstin ymmärtämisen osakoe.

Nyt vuoden 2013 lopussa lehden toimitus haluaisi kiittää niitä kaikkia, jotka ovat tehneet totta unelmastamme julkaista tätä lehteä. Puhutaan suomea -lehti on syntynyt todellisesta yhteen maailman erikoisimmista kielistä. Olemme aidosti halunneet tukea opiskelijoita suomen kielen salaisuuksiin ja kielitaidon .

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014!


Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

tässä: olla tulossa, olla lähellä

to knock at the door; here: to be approaching
kaikki ihmiset maapallolla

humankind, mankind
jouluhenkinen

in the spirit of Christmas
fiktiivinen henilö

character
tässä: ilmestyä

to appear, be present
eniten

mostly
voimakas halu

passion
tutustua perusteellisesti

to get to know, to learn
tässä: parantaa

to develop, to enhance