Suomen kieltä ja saunoja Unkarissa

 Easy (Helppo)   

Geresdlak on pieni, noin 900 asukkaan kylä Etelä-Unkarissa. 10 % kylän asukkaista on uusia Suomesta. Kun he tulivat kylään asumaan, […]

Geresdlak on pieni, noin 900 asukkaan kylä Etelä-Unkarissa. 10 % kylän asukkaista on uusia Suomesta. Kun he tulivat kylään asumaan, asukkaat yrittivät oppia tuntemaan nämä uudet naapurinsa. Asukkaat saivat Euroopan Unionilta ja aloittivat 90 tunnin mittaisen suomen kielen opiskelun.

Suomalaiset omistavat kylässä 24 kotia, ja ne ovat muidenkin suomalaisten perheiden käytössä ympäri vuoden. Kylän Tibor Habjanecz , että vähintään yksi suomalaisia saapuu Geresdlakiin joka viikonloppu. “Yksi asia täytyy siis tehdä”, hän sanoo. “Meidän täytyy oppia suomea. Useimmat suomalaisista puhuvat jo vähän unkaria. Eivät sujuvasti, mutta he puhuvat unkaria, joten meidänkin on opeteltava suomea”.

Yksikään suomalainen koti ei olisi täydellinen ilman saunaa. Tästä onkin tullut kuuma Geresdlakin kodeissa, ja paikalliset asukkaat ovat seuranneet naapureidensa esimerkkiä. Näin kylään on rakennettu enemmän saunoja kuin mihinkään muualle Unkarissa.

Yksi kylän teistä on myös saanut suomalaisen nimen: Liljankatu. Vaikka unkari ja suomi ovat sukulaiskieliä, ne ovat hyvin erilaisia. Vain harva unkarilainen opiskelee suomea. Siksi Geresdlakin kylän tapahtumat ovat melko .

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

uusi henkilö, joka saapuu johonkin paikkaan

newcomer
tietyn paikan asukas

local
tässä: rahaa, jolla tuetaan opiskelua

here: financial support
sellainen, mikä tapahtuu nopeasti

intensive
kaupungin tai kylän johtaja

mayor
sanoa, miten omasta mielestä jokin asia on

to estimate, to assess
niin paljon kuin yhteen bussiin mahtuu

a full bus of
asia, josta puhutaan

discussion subject
harvinainen, uniikki, ei tavallinen

special, unique