Suomen kieltä ja saunoja Unkarissa

 Easy (Helppo)   

Geresdlak on pieni, noin 900 asukkaan kylä Etelä-Unkarissa. 10 % kylän asukkaista on uusia Suomesta. Kun he tulivat kylään asumaan,...

Geresdlak on pieni, noin 900 asukkaan kylä Etelä-Unkarissa. 10 % kylän asukkaista on uusia tulokkaita Suomesta. Kun he tulivat kylään asumaan, paikalliset asukkaat yrittivät oppia tuntemaan nämä uudet naapurinsa. Asukkaat saivat tukea Euroopan Unionilta ja aloittivat intensiivisen 90 tunnin mittaisen suomen kielen opiskelun.

Suomalaiset omistavat kylässä 24 kotia, ja ne ovat muidenkin suomalaisten perheiden käytössä ympäri vuoden. Kylän pormestari Tibor Habjanecz arvioi, että vähintään yksi bussikuormallinen suomalaisia saapuu Geresdlakiin joka viikonloppu. “Yksi asia täytyy siis tehdä”, hän sanoo. “Meidän täytyy oppia suomea. Useimmat suomalaisista puhuvat jo vähän unkaria. Eivät sujuvasti, mutta he puhuvat unkaria, joten meidänkin on opeteltava suomea”.

Yksikään suomalainen koti ei olisi täydellinen ilman saunaa. Tästä onkin tullut kuuma puheenaihe Geresdlakin kodeissa, ja paikalliset asukkaat ovat seuranneet naapureidensa esimerkkiä. Näin kylään on rakennettu enemmän saunoja kuin mihinkään muualle Unkarissa.

Yksi kylän teistä on myös saanut suomalaisen nimen: Liljankatu. Vaikka unkari ja suomi ovat sukulaiskieliä, ne ovat hyvin erilaisia. Vain harva unkarilainen opiskelee suomea. Siksi Geresdlakin kylän tapahtumat ovat melko ainutlaatuisia.