Tampere – jokaiselle jotakin

Audio Medium (Keskitaso)  

nasinneula

Näsinneula

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki. Se on perustettu vuonna 1779 Tammerkosken suulle. Tampere on Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Asukkaita Tampereella on noin 220 000.

Veden ympäröimä

Tampere sijaitsee kahden järven, Näsijärven ja Pyhäjärven, välissä noin 170 km Helsingistä pohjoiseen. Järvet ja luonto kuuluvat oleellisena osana Tampereen kaupunkikuvaan. Kesäisin sisävesilaivat ja veneilijät täyttävät kaupungin satamat ja lähisaaret. Tampere onkin erittäin suosittu kesämatkailun kohde. Särkänniemen huvipuisto on lapsiperheiden ehdoton suosikki, mutta myös kaupungin monet museot, (kuten Muumilaakso-museo kirjastotalo Metsossa ja Museokeskus Vapriikki), kirkot, teatterit sekä lukuisat kesätapahtumat houkuttelevat matkailijoita Tampereelle. Myös Tampereen teollisuushistoriaa huokuva keskusta on nähtävyys jo itsessään.

tampella

Tampella

Historian siipien havinaa

Tampere oli pitkään teollisuuskaupunki. Finlaysonin puuvillatehdas oli Suomen ensimmäinen suuryritys ja jopa Pohjoismaiden ensimmäinen sähkölamppu syttyi ensimmäisen kerran Tampereella. Suuret tehtaat, kuten Finlayson ja Tampella, toimivat aivan kaupungin keskustassa. Nykyään tehdastoiminta niissä on jo loppunut, mutta vanhat kauniit punatiiliset tehdasalueet ovat heränneet uudelleen eloon ja ovat täynnä ravintoloita, kahviloita sekä muita pieniä yrityksiä. Tampere onkin muuttunut teollisuuden keskuksesta innovaatioiden, pienyritysten, korkeatasoisen koulutuksen ja kulttuurin keskukseksi.

Tappara vai Ilves?

Tampere on myös varsin innokas urheilukaupunki. Jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara jakavatkin tamperelaiset kahteen leiriin: sinun on kannatettava jompaakumpaa. Kesäisin seurataan jalkapalloa ja yleisurheilua aivan kaupungin keskustassa sijaitsevalla Ratinan Stadionilla. Talvisin kaupungin metsissä ja järvillä kiemurtelee kymmeniä kilometrejä hiihtolatuja sekä luisteluratoja. Melko tasaisesta maastosta huolimatta Tampereelta löytyy myös kaksi laskettelumäkeä, Hervannassa ja Mustavuoressa.

Aleksanterin kirkko

Aleksanterin kirkko

Päivä Tampereella

Asukkaalle Tampere on vireä ja kehittyvä kaupunki, joka tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia työ-, koulutus- ja harrastusmahdollisuuksia. Matkailijalle Tampere tarjoaa aina jotain uutta ja varmasti jokaiselle jotakin sopivaa: kulttuuria, ostoksia, luontoa, arkkitehtuuria, historiaa. Tampereelle sattuvan matkailijan kannattaakin aloittaa päivänsä torikahveilla Tammelan torilla, jonka jälkeen matka jatkuu Hämeenkatua länteen (välillä voi pysähtyä ostoksille). Tammerkosken sillalle voi pysähtyä ihailemaan hetkeksi historiallista koskimaisemaa, sekä käydä vaikkapa tutustumassa vanhoihin tehdasalueisiin tai Vanhaan Kirkkoon Keskustorilla. Lounas kannattaa nauttia perustamperelaisten keskuudessa Kauppahallissa. Jos ei uskalla maistaa kaupungin herkullista erikoisuutta, mustaamakkaraa, kannattaa pitäytyä vaikkapa turvallisessa kalakeitossa. Kauppahallista saa myös tuliaiset kotiin vietäväksi. Iltapäiväkahvit kannattaa nauttia Pyynikin näkötornissa, josta kauniiden järvimaisemien lisäksi saa myös maankuuluja, suussa sulavia sokerimunkkeja.

Tampereen Teatteri

Tampereen Teatteri

Illalla kannattaa suunnata joko teatteriin tai konserttiin (Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampere Filharmonia), illalliselle hyvään ravintolaan ja yömyssylle johonkin kaupungin perinteisistä pubeista. Seuraavaksi päiväksi voikin sitten suunnitella esimerkiksi järviristeilyä, taidemuseokierrosta tai vaikkapa koskimelontaa.

Tervetuloa Tampereelle!