Tampere – jokaiselle jotakin

Audio Medium (Keskitaso)  

nasinneula

Näsinneula

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki. Se on perustettu vuonna 1779 Tammerkosken suulle. Tampere on Pohjoismaiden suurin . Asukkaita Tampereella on noin 220 000.

Veden ympäröimä

Tampere sijaitsee kahden järven, Näsijärven ja Pyhäjärven, välissä noin 170 km Helsingistä pohjoiseen. Järvet ja luonto kuuluvat osana Tampereen kaupunkikuvaan. Kesäisin ja veneilijät täyttävät kaupungin satamat ja lähisaaret. Tampere onkin erittäin suosittu kesämatkailun kohde. Särkänniemen huvipuisto on lapsiperheiden suosikki, mutta myös kaupungin monet museot, (kuten Muumilaakso-museo kirjastotalo Metsossa ja Museokeskus Vapriikki), kirkot, teatterit sekä kesätapahtumat houkuttelevat matkailijoita Tampereelle. Myös Tampereen teollisuushistoriaa keskusta on nähtävyys jo .

tampella

Tampella

Historian siipien

Tampere oli pitkään teollisuuskaupunki. Finlaysonin puuvillatehdas oli Suomen ensimmäinen ja jopa Pohjoismaiden ensimmäinen sähkölamppu syttyi ensimmäisen kerran Tampereella. Suuret tehtaat, kuten Finlayson ja Tampella, toimivat aivan kaupungin keskustassa. Nykyään niissä on jo loppunut, mutta vanhat kauniit punatiiliset tehdasalueet ovat heränneet uudelleen eloon ja ovat täynnä ravintoloita, kahviloita sekä muita pieniä yrityksiä. Tampere onkin muuttunut teollisuuden keskuksesta innovaatioiden, pienyritysten, korkeatasoisen koulutuksen ja kulttuurin keskukseksi.

Tappara vai Ilves?

Tampere on myös urheilukaupunki. Jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara jakavatkin tamperelaiset kahteen : sinun on jompaakumpaa. Kesäisin seurataan jalkapalloa ja yleisurheilua aivan kaupungin keskustassa sijaitsevalla Ratinan Stadionilla. Talvisin kaupungin metsissä ja järvillä kymmeniä kilometrejä sekä . Melko tasaisesta huolimatta Tampereelta löytyy myös kaksi laskettelumäkeä, Hervannassa ja Mustavuoressa.

Aleksanterin kirkko

Aleksanterin kirkko

Päivä Tampereella

Asukkaalle Tampere on ja kehittyvä kaupunki, joka tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia työ-, koulutus- ja harrastusmahdollisuuksia. Matkailijalle Tampere tarjoaa aina jotain uutta ja varmasti jokaiselle jotakin sopivaa: kulttuuria, ostoksia, luontoa, arkkitehtuuria, historiaa. Tampereelle matkailijan kannattaakin aloittaa päivänsä torikahveilla Tammelan torilla, jonka jälkeen matka jatkuu Hämeenkatua länteen (välillä voi pysähtyä ostoksille). Tammerkosken sillalle voi pysähtyä ihailemaan hetkeksi historiallista koskimaisemaa, sekä käydä tutustumassa vanhoihin tehdasalueisiin tai Vanhaan Kirkkoon Keskustorilla. Lounas kannattaa nauttia Kauppahallissa. Jos ei uskalla maistaa kaupungin herkullista erikoisuutta, mustaamakkaraa, kannattaa vaikkapa turvallisessa kalakeitossa. Kauppahallista saa myös tuliaiset kotiin vietäväksi. Iltapäiväkahvit kannattaa nauttia Pyynikin näkötornissa, josta kauniiden järvimaisemien lisäksi saa myös , suussa sulavia sokerimunkkeja.

Tampereen Teatteri

Tampereen Teatteri

Illalla kannattaa suunnata joko teatteriin tai konserttiin (Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampere Filharmonia), illalliselle hyvään ravintolaan ja johonkin kaupungin perinteisistä pubeista. Seuraavaksi päiväksi voikin sitten suunnitella esimerkiksi järviristeilyä, taidemuseokierrosta tai vaikkapa .

Tervetuloa Tampereelle!

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

kaupunki, joka ei ole meren rannalla
tärkeä, huomattava
laiva, joka kulkee järvellä, eikä merellä
tässä: varma, selvä
moni, paljon
säteillä, hehkua
itse yksin
humina, jatkuva taustaääni
iso yritys
työnteko tehtaassa
melko, aivan
tässä: vilkas, elävä
tässä: ryhmä
tässä: olla jonkun joukkueen puolesta
joka tekee mutkia, ei mene suoraan
urat, joissa sukset kulkevat kun hiihdetään
rata jään päällä, jossa luistellaan
pinnanmuodoiltaan vaihteleva, luonnollinen ympäristö
vilkas, pirteä
tulla yllättäen, tulla ilman suunnittelua
esimerkiksi
oikea tamperelainen
keskellä, joukossa, mukana
olla kokeilematta muuta kuin; pysyä
tunnettu, maineikas, kuuluisa
tässä: viinaryyppy ennen nukkumaanmenoa
kanootilla ajaminen koskella