Ortodoksinen pääsiäinen

Medium (Keskitaso)  

PääsiäismunaPääsiäinen eli Kristuksen juhla on kristillisissä suurimpia  juhlia. Suomessa ortodoksit ja luterilaiset viettävät pääsiäistä samana päivänä, mutta muualla maailmalla ei ole välttämättä näin. Esimerkiksi Venäjällä (ja muissa Euroopan maissa) ortodoksien pääsiäistä vietettiin tänä vuonna vasta sunnuntaina 5. toukokuuta. Luterilaisten pääsiäinen on vietetty jo sunnuntaina 31. maaliskuuta.

Miksi näin? Tämä ero siitä, että luterilaiset (kuin myös muut kristilliset uskonnot) ja ortodoksit käyttävät kahta eri kalenteria (gregoriaanista ja juliaanista) pääsiäisen laskelmisessa. Juliaaninen kalenteri on tällä hetkellä 13 päivää gregoriaanista kalenteria jäljessä (14 päivää jäljessä vuodesta 2010 alkaen). Koska perussäännön mukaan pääsiäissunnuntai on seuraavan sunnuntaina, ero voi olla jopa viisi viikkoa, kuten on tänä vuonna!

Suomen ortodoksit päättivät jo vuonna 1923 evankelis-luterilaisten pääsiäisen ajankohtaa.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

(Kristuksen) henkiin herääminen kuoleman jälkeen
oppijärjestelmä johon tietty yhteisö (kuten kristilliset, buddhalaiset ja islamilaiset) uskoo
aiheutua, saada alkunsa
joka sijaitsee tai tulee lännestä
hetki, aika
kevättasaus; päivä maaliskuussa (19., 20. tai 21.), jona yön ja päivän pituus on tasan 12 tuntia kaikkialla maapallolla
ajankohta, kun kuun näkyvä koko on suurin taivaalla
seuraava
totella, toimia tiettyjen sääntöjen mukaan