Mökki on suomalaisen kesäparatiisi

 Audio   Medium (Keskitaso) 

Mökkeily

Mökkeily

Suomalaisen kesänvieton parhaita puolia on mökkeily. Vilvoittelu saunan jälkeen kesämökin terassilla rentouttaa mielen ja ruumiin. Kokemuksen täydentää kaunis rantamaisema, viileä juoma ja ympärillä vallitseva täydellinen rauha: vain lokkien kirkuna rikkoo luonnon hiljaisuuden.

Ei ole ihme, että mökkeily, eli ajan viettäminen mökillä, on suomalaisten lempipuuhaa kesällä. Kiireisen työvuoden jälkeen monet suuntaavat kesällä mökille eli vapaa-ajan asunnolle. Tavoitteena on päästä eroon arjen rutiineista ja rauhoittua luonnon keskellä.

Mökki ja sauna kuuluvat yhteen

Suomessa arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Suurin osa niistä sijaitsee järven tai meren rannalla. Vesi kuuluukin tiiviisti mökkeilyyn: uinti, saunominen ja kalastelu ovat mökkeilijöiden suosikkeja. Usein mökkirannassa on myös vene, jolla voi lähteä soutelemaan.

Osa mökeistä on varsin vaatimattomia, sillä aikaa vietetään enimmäkseen ulkona. Mökkeihin ei aina tule esimerkiksi lainkaan vettä. Juotavaksi tarkoitettu vesi joudutaan siis tuomaan mukana, mutta peseytymistä varten vettä riittää järvessä.

Etenkin nykyään vapaa-ajan asunnot ovat kuitenkin lähes yhtä hyvin varusteltuja kuin koditkin: vesi tulee hanasta, ruoka kypsyy sähköhellalla ja televisio viihdyttää iltaisin. Mutta olipa mökki miten vaatimaton tahansa, niin lähes varmaa on, että siellä on sauna!
Sauna ja etenkin mökkisauna on suomalaiselle lähes pyhä asia. Saunominen ei tarkoita pelkästään peseytymistä, vaan rauhoittumista ja rentoutumista. Saunassa murheet unohtuvat ja kiireet valuvat hien mukana pois harteilta.

Monet mökit ovat nykyään myös talviasuttavia, joten niissä voi viettää aikaa ympäri vuoden.

Tuhansien järvien maa

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi ja aivan syystä: Suomessa on jopa 188 000 järveä tai lampea. Maamme suurimmat järvet ovat Saimaa, Päijänne ja Inarijärvi. Lisäksi Suomessa on muun muassa yli 600 jokea. Kaiken kaikkiaan noin 10 prosenttia Suomen pinta-alasta on vettä.

Puhdas ja monimuotoinen luonto onkin yksi Suomen vetovoimista. Luonnosta voi nauttia kuka tahansa, sillä Suomessa on voimassa niin kutsutut jokamiehenoikeudet. Tällä tarkoitetaan sitä, että metsissä ja luonnossa voi liikkua maksutta ja ilman maanomistajan lupaa. Toisten pihoille ei tietenkään saa mennä.

Kalasta ja kerää marjoja

Jokainen voi myös kalastaa mato-ongella ilman lupaa. Myös pilkkiminen on sallittua ilman lupia ja maksuja. Jos kuitenkin haluaa kalastaa muulla tavoin kuin pelkällä ongella, siihen tarvitaan lupa.

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu lisäksi muun muassa se, että jokainen voi kerätä metsästä marjoja. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi roskaaminen, häiritsevä käyttäytyminen ja puiden vahingoittaminen on kiellettyä.

Mökkeilyn, ja suomalaisen kesän, ikäviin puoliin kuuluvat hyttyset. Näiltä iniseviltä ja verta imeviltä ötököiltä voi yrittää suojautua erilaisilla hyttyssavuilla ja ihoon siveltävillä voiteilla. Ehkä paras tapa ehkäistä kutiavien paukamien saamista on pukeutua pitkiin housuihin ja pitkähihaisiin paitoihin.

Vuokraa mökki viikoksi tai koko kesäksi

Selvää on, että kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan mökkiin. Kesämökkejä voikin myös vuokrata.
Vuokramökki voi olla jopa omaa mökkiä parempi vaihtoehto, sillä laiturin ja terassin korjaus, grillikatoksen maalaaminen ja saunan lauteiden hiominen ovat jonkun muun huolena. Lomalainen saa keskittyä olennaiseen: rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja kesästä nauttimiseen.