Mökki on suomalaisen kesäparatiisi

 Audio   Medium (Keskitaso) 

Mökkeily

Mökkeily

Suomalaisen parhaita puolia on mökkeily. saunan jälkeen kesämökin terassilla rentouttaa mielen ja ruumiin. Kokemuksen täydentää kaunis rantamaisema, viileä juoma ja ympärillä täydellinen rauha: vain lokkien rikkoo luonnon hiljaisuuden.

Ei ole ihme, että mökkeily, eli ajan viettäminen mökillä, on suomalaisten lempi kesällä. Kiireisen työvuoden jälkeen monet suuntaavat kesällä mökille eli vapaa-ajan asunnolle. Tavoitteena on päästä eroon arjen rutiineista ja rauhoittua luonnon keskellä.

Mökki ja sauna kuuluvat yhteen

Suomessa arvioidaan olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Suurin osa niistä sijaitsee järven tai meren rannalla. Vesi kuuluukin mökkeilyyn: uinti, saunominen ja kalastelu ovat mökkeilijöiden suosikkeja. Usein mökkirannassa on myös vene, jolla voi lähteä soutelemaan.

Osa mökeistä on , sillä aikaa vietetään enimmäkseen ulkona. Mökkeihin ei aina tule esimerkiksi vettä. tarkoitettu vesi joudutaan siis tuomaan mukana, mutta peseytymistä varten vettä riittää järvessä.

nykyään vapaa-ajan asunnot ovat kuitenkin yhtä hyvin varusteltuja kuin koditkin: vesi tulee hanasta, ruoka kypsyy sähköhellalla ja televisio viihdyttää iltaisin. Mutta olipa mökki miten vaatimaton tahansa, niin lähes varmaa on, että siellä on sauna!
Sauna ja etenkin mökkisauna on suomalaiselle lähes pyhä asia. Saunominen ei tarkoita pelkästään peseytymistä, vaan rauhoittumista ja rentoutumista. Saunassa unohtuvat ja kiireet hien mukana pois harteilta.

Monet mökit ovat nykyään myös , joten niissä voi viettää aikaa ympäri vuoden.

Tuhansien järvien maa

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi ja aivan syystä: Suomessa on jopa 188 000 järveä tai lampea. Maamme suurimmat järvet ovat Saimaa, Päijänne ja Inarijärvi. Lisäksi Suomessa on yli 600 jokea. noin 10 prosenttia Suomen pinta-alasta on vettä.

Puhdas ja monimuotoinen luonto onkin yksi Suomen . Luonnosta voi nauttia kuka tahansa, sillä Suomessa on voimassa niin kutsutut jokamiehenoikeudet. Tällä tarkoitetaan sitä, että metsissä ja luonnossa voi liikkua maksutta ja ilman maanomistajan lupaa. Toisten pihoille ei tietenkään saa mennä.

Kalasta ja kerää marjoja

Jokainen voi myös kalastaa mato-ongella ilman lupaa. Myös pilkkiminen on sallittua ilman lupia ja maksuja. Jos kuitenkin haluaa kalastaa kuin pelkällä ongella, siihen tarvitaan lupa.

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu lisäksi muun muassa se, että jokainen voi kerätä metsästä marjoja. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi , häiritsevä käyttäytyminen ja puiden vahingoittaminen on kiellettyä.

Mökkeilyn, ja suomalaisen kesän, kuuluvat hyttyset. Näiltä ja verta imeviltä ötököiltä voi yrittää suojautua erilaisilla hyttyssavuilla ja ihoon voiteilla. Ehkä paras tapa saamista on pukeutua pitkiin housuihin ja pitkähihaisiin paitoihin.

Vuokraa mökki viikoksi tai koko kesäksi

Selvää on, että kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan mökkiin. Kesämökkejä voikin myös vuokrata.
Vuokramökki voi olla jopa omaa mökkiä parempi vaihtoehto, sillä laiturin ja terassin korjaus, grillikatoksen maalaaminen ja saunan lauteiden hiominen ovat jonkun muun huolena. saa keskittyä : rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja kesästä nauttimiseen.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

ajan viettäminen kesällä
itsensä jäähdytteleminen, viilentely
olla hallitseva
huutaa korkealla äänellä, kirkua
tekeminen
tässä: tärkeä osa
melko, aika
yksinkertainen
ei ollenkaan
jota pystyy juomaan
varsinkin
melkein
häipyä, hävitä, kadota, poistua
huoli, suru
jossa voi asua myös talvella
esimerkiksi, kuten
yhteensä
kiehtovuus, mieltymys
eri tavalla
tuottaa ja levittää roskaa
epämiellyttävä tai vastenmielinen ominaisuus
äännellä hiljaa korkealla äänellä
silittää tai hieroa kevyesti tai hyväillen, hivellä; tässä: voidella
estää tapahtumasta
tunne, joka pakottaa raapimaan ihoa
muodostuma ihossa hyttysen piston seurauksena
se, joka on lomalla
joka on tärkeä, jolla on merkitystä