Minun kotimaani on… Mauritius

Easy (Helppo)   

Mauritius

Mauritius

Minun kotimaani on Mauritius. Se on pieni saarivaltio Intian valtamerellä. Mauritius sijaitsee pari astetta Kauriin yläpuolella. Suomalaisille Mauritius on unelmien lomakohde, joka on suosittu häämatkailijoiden . Turistin näkökulmasta Mauritius on turvallinen ja paikka.

Mauritiuksen pinta-ala vain 2040 km2, mutta maasto on hyvin vaihtelevaa. Mauritiuksella on vuoria, trooppisia metsiä ja . Turistit tulevat maahan rentoutumaan luksushotelleissa, ruskettumaan valkoisilla hiekkarannoilla ja ihailemaan saarta ympäröivää . Aktiivilomailijalle on tarjolla muun muassa sukellusta, vesihiihtoa, golfia, vaellusta trooppisissa metsissä, syvänmerenkalastusta sekä , joilla voi uida villien delfiinien kanssa.

Mauritius on demokraattinen maa, joka on ollut itsenäinen vuodesta 1968. Mauritius on ollut Hollannin, Ranskan ja Ison-Britannian alainen. Afrikkalaiseksi maaksi Mauritiuksella on korkea elintaso ja vähän korruptiota. Maa tunnetaan ehkä parhaiten kuolleesta dodo-linnusta.

Mauritius on hyvin monikulttuurinen maa. Pääosa 1,3 miljoonan väestöstä on kotoisin Intian niemimaalta. Maassa on myös muita aasialaisia, afrikkalaisia sekä pieni vähemmistö eurooppalaisia. Uskontoja on monia, joista suurimmat ovat hindulaisuus, islam ja kristinusko. Virallinen kieli on englanti, mutta suurin osa mediasta on ranskaksi. Katukieli on saaren oma kreoli, jonka sanasto suurimmaksi osaksi ranskan kielestä.

Meille mauritiuslaisille koulutus on tärkeä arvo ja siihen käytetään 12.5 % maan budjetista. Mauritiuslaiset lähtevät usein töihin ja opiskelemaan ympäri maailmaa. Meitä löytyy jokunen Suomestakin. Paikalliset toivottavat vierailijat lämpimästi tervetulleiksi eksoottiselle paratiisisaarelleen.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

leveyspiiri 23°30’ sekä pohjoisella (Kravun kääntöpiiri) että eteläisellä (Kauriin kääntöpiiri) maapallonpuoliskolla

tropic
varsinkin, etenkin, ennen kaikkea

especially
joukossa, keskellä

among
salliva, tolerantti

tolerant
trooppinen kasvi, josta tehdään sokeria

sugar cane
korallien iso muodostuma

coral reef
kaksirunkoinen vene

catamaran
länsimaiden kaltainen

westernized
kolonia; alue, joka on jonkin valtion hallinnassa mutta sen rajojen ulkopuolella

colony
eläin- tai kasvilajeista: kuolla tai hävitä kokonaan maapallolta

extinction
olla kotoisin, tulla jostakin

come from, originate from