HUOM: Sanaselitykset löytyvät painetun ja verkkolehden numerosta 1/2013
Tampereella salsan ja muiden Latinalaisesta Amerikasta tulevien tanssilajien tarjonta on monipuolista. Tanssikouluja on lähellä kymmentä, mutta kaikki salsan harrastajat varmasti tunnistavat kuitenkin yhden nimen: Azúcar.
Puhuimme Azúcarin puheenjohtajan, Ive Riihimäen, kanssa.
Ive, mikä on Azúcar?
Azucar on Tampereen seudun salsan harrastajien yhdistys. Tässä yhteydessä salsalla tarkoitetaan laajasti Karibian alueen musiikinlajeja, ei vain kuubalaista salsaa. Yhdistys järjestää kaikenlaista salsaan liittyvää toimintaa, kuten rytmikkäitä bileitä sisä- ja ulkotiloissa sekä yhteisiä retkiä muissakin kaupungeissa järjestettäviin salsatapahtumiin. Tarkoituksemme on edistää karibialaisten tanssilajien ja kulttuurin harrastuneisuutta Pirkanmaalla ja mikä tärkeintä, tarjota kaikille mahdollisuus päästä lähes viikoittain tanssimaan salsaa, sonia, reggaetonia, merengueä, cha cha cha:ta sekä Dominikaanisesta tasavallasta tullutta bachataa. DJ:mme levylautaselle on lähivuosina ilmestynyt edellisten tanssityylien lisäksi myös joitain Afrikasta peräisin olevia meille uudempia musiikin lajeja, kuten kizomba, zouk ja dancehall. Järjestämme siis pääasiassa bileitä, joissa tanssikouluissa opitut kuviot voi pistää käytännön koetukselle.
Kerro vähän Azucarin historiasta.
Azucar perustettiin vuonna 2003, juurikin toteuttamaan järjestelmällisemmin tanssitapahtumia tämän musiikinlajin ystäville. Perustajina oli vajaa kymmenen aktiivista henkilöä. Tänä vuonna juhlimme 10-vuotisjuhlia Gloriassa noin 400 henkilön voimin ja tunnelma oli katossa! Juhlassa saattoi kuulla afrokuubalaista rumbaa livenä tamperelaisen KARUMBAN soittamana ja saimme nähdä myös Salsa Housen rueda-shown. Musiikista vastasivat lukuisat tiskijukkamme. He soittivat kahdessa salissa lempikappaleitaan vuosien varrelta. Ilta oli erittäin onnistunut ja siitä jäi hienot muistot kaikille läsnäolleille!
ikaisempina vuosina Azúcar on järjestänyt konserttimatkoja mm. Porin Jazzeille ja Helsinkiin. Vuosittaiset rantasalsat, salsapiknikit sekä kesällä järjestettävät viikottaiset puistosalsat antavat myös perheen pienimmille mahdollisuuden tulla mukaan salsaamaan vanhempiensa kera.
Viime vuoden elokuussa järjestimme yhdessä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa Proyecto Sonero -yhtyeen soittamaan Tampereelle. Tarjolla oli ihan eurooppalaisittainkin katsottuna huippuluokan sonia. Son on vanhaa 1900-luvun alkupuolen kuubalaista musiikkia, jonka tärkein isku osuu tahdin viimeiselle neljännekselle. Son on suosittua varsinkin Kuuban maaseudulla, josta se on nyt rantautunut tänne Suomeenkin. Kursseja järjestetään silloin tällöin, ja sonilla on vakiintunut kannattajakuntansa karibialaisen musiikin ystävien joukossa.
Lokakuun lopussa tanssimme Halloween-salsat Vapriikin hienossa salissa. Kaikki olivat pukeutuneet teeman mukaisesti ja paras asu palkittiin. Juhlassa soitti helsinkiläinen salsaorkesteri Tri Cohiba.
Tekeekö Azúcar yhteistyötä muiden salsayhdistysten kanssa?
Toimimme yhteistyössä monien Suomen muiden salsayhdistysten kanssa, kuten esimerkiksi Salsa Borealiksen (Helsinki) ja Bailes Cubanosin (Turku) kanssa. Viime ja toissa vuonna osallistuimme yhdessä Viking Linen Kuuba-viikoille ja tänäkin vuonna on tarkoitus tanssia yhdessä lavasalsoja Särkän lavalla Punkalaitumella. Mukaan kutsutaan tietenkin koko Suomen salserot ja meno tulee olemaan sen mukaista. Maltan tuskin odottaa!
Miten salsa sopii suomalaisille?
Erittäin hyvin. Koko tanssihan perustuu kävelyyn, joten jos voit kävellä, voit myös salsata. Haitaksi oppimiselle ei suinkaan ole suomalaisten tunnollisuus. Varsinkin miesten on alussa opittava tietyt lainalaisuudet, jotta jatko sujuisi hyvin. Salsa ei ole vaikeaa, sillä jo puolen vuoden opiskelun jälkeen voit varsin vaivattomasti tanssia bileissä muiden kanssa. Parisalsa eli casino on hyvin ergonominen tanssi, joka ei normaalimuodossaan rasita niveliä, eikä aiheuta venähdyksiä yms. Siksi se käy iän puolesta vauvasta vaariin. Eli vaikka olisit 70-vuotias, ei ole vielä laisinkaan myöhäistä aloittaa salsaharrastusta!
Salsaajat ovat myös kovin kansainvälistä porukkaa. Täällä Tampereella salsaavista ehkä noin 20 prosenttia on muualta tulleita. On opiskelijoita, työn tai rakkauden perässä maahan tulleita tanssin ystäviä. Tanssi yhdistää meitä myös sillä tavoin, että kun joku joukostamme käy ulkomailla, niin yleensä heti ensimmäisenä hän etsii salsabileet, ja facebook-päivityksistä sitten saamme tietää parhaat paikat ja mitä tyyliä niissä tanssitaan (kuubalaista, New York -styleä, L.A:ta…). Salsa on erittäin suosittua Keski-Euroopassa, joten lähes joka kaupungista löytyy baari, missä salsa soi ja ihmiset nauttivat rytmikkäästä musiikista toistensa käsivarsilla.
Mikä on sun mielestä salsassa parasta?
Sosiaalisuus. Salsa on aidoimmillaan sosiaalinen tanssi. Eli käytännössä samalla tavoin kuin lavatanssiperinteen voidaan katsoa olevan Suomessa sosiaalisen kanssakäynnin vakiintunut ja toimiva muoto. Kun sitten jonkin aikaa harrastettuaan saa suurimmat tekniset esteet tieltään, voi ihanasti antautua tanssipartnerin viennille. Se tunne on uskomaton, ikään kuin lentäisi ilmassa, leijuisi musiikin mukana. Siinä huolet unohtuvat ja pulssi nousee ehdottoman sopivaan rytmiin! Ja kun ympärillä on iso porukka tuttua väkeä (ja baarista vielä hakee yhden Mojiton), niin voisiko elämältä muuta vaatia.
Miten pääsee mukaan salsamaailmaan?
Ihan aluksi suosittelisin tulemaan Laikunlavalle, jossa kesäkuun alusta järjestämme joka torstai (paitsi juhannustorstaina ja tapahtumien yönä) klo 19-22 perinteiset puistosalsat. Siellä voi tutustua ihmisiin ja ottaa myös ensiaskeleensa salsassa aina tapahtuman alkupuolella pidettävien lyhyiden ohjattujen tanssituokioiden eli lämppäreiden tahdissa, joita vetävät Tampereella toimivien tanssikoulujen opettajat sekä muutkin kokeneet salsaajat. Puistosalsoissa saa myös lisätietoa koulujen toiminnasta ja näkee vähän, olisiko tämä kenties juuri minun juttuni. Mutta minun on pakko varoittaa: salsa aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden hyvin nopeasti!
Perustiedot ja tapahtumamme löydät myös nettisivuiltamme www.azucar.fi. Siellä voit myös liittyä varsinaiseksi jäseneksi ja kannatusjäseneksi, jolloin saat etuja esimerkiksi tanssitarvikeliikkeistä ja voit ostaa bileisiin tai konserttimatkoille aina ne edullisemmat jäsenhintaiset liput.
Uudet kurssit alkavat kaikissa tanssikouluissa aina syksyisin, joten kesän jälkeen voi sitten lähteä jatkamaan suoraan kesällä saatujen kokemusten pohjalta. Alkeiskurssit ovat useimmissa kouluissa sunnuntai-iltaisin ja pareille ja miehille on yleensä aina tilaa. Jos aloitat yksin naisena, niin on hyvä ilmoittautua ajoissa, sillä naispaikat menevät ensimmäisinä. Tanssikoulujen linkit löytyvät myös nettisivuiltamme.
Mitä muuta on luvassa Azucarin kesäohjelmassa?
Edellä mainitsemani puistosalsat kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin, rantasalsat (seuraa ilmoittelua, saattaa tulla spontaaneja bileitä lyhyelläkin varoitusajalla) ja lauantaina 20. heinäkuuta pidettävät historian ensimmäiset LAVASALSAT 2013. Lavasalsojen järjestelyt ovat vielä kesken, mutta pitäisin päivää jo suhteellisen varmana. Järjestämme tilaisuuteen bussikyydin ja tarvittaessa majoituksenkin.
Näihin kaikkiin tapahtumiin ovat aloittelevatkin salsaajat erittäin tervetulleita. Meissä on nimittäin niitäkin, jotka ovat oppineet ihan vain bileissä tanssimaan, ilman erityisempiä kursseja. Joten rohkeasti mukaan vaan latinotunnelmaan!
Lopuksi muutama sana?
Itse muutin Tampereelle neljä ja puoli vuotta sitten. Aloitin silloin salsaharrastuksen ja sain sitä kautta nopeasti paljon uusia ystäviä. Meitä salseroita on eri ammattiryhmissä niin laajalti, että jos tarvitsen esimerkiksi katsastusmiehen, papin, arkkitehdin, neuvojan uuden auton tai puhelimen ostoon, julisteen suunnittelijan, uudet silmälasit tai terveyteen tai jopa rakentamiseen liittyviä neuvoja, niin tiedän heti kenelle soittaa.
Salsaaminen on minulle elämäntapa, viihdettä, intohimo ja tärkeä irtiotto arjesta. Ilman sitä en voisi enää elää. Ja huomatkaa: salsa on ensimmäinen tanssiharrastukseni koskaan. !AZÚCAR!
Leave a Reply