Ahvenanmaa

 Audio  Medium (Keskitaso)  

Ahvenanmaa (ruotsinkieliseltä nimeltään Åland) on Suomeen kuuluva, n. 6500 saaresta koostuva maakunta, joka sijaitsee Itämeren Ahvenanmereksi kutsutulla merialueella.

Ahvenanmaa (ruotsinkieliseltä nimeltään Åland) on Suomeen kuuluva, n. 6500 saaresta maakunta, joka sijaitsee Itämeren Ahvenanmereksi kutsutulla merialueella. Varsinkin kesäaikaan se on matkakohde, vaikkakin suomen kielen harjoitteluun se ei paras paikka olekaan – Ahvenanmaa kun on lähes täysin ruotsinkielinen alue.

Itsehallinnollinen osa Suomea, mutta ruotsiksi

Ahvenanmaan maantieteellinen ja historiallinen sijainti Suomen ja Ruotsin on johtanut sen nykyiseen erityisasemaan Suomen ainoana . Sillä on oma maakuntahallitus, lippu, postimerkit, autojen ja jopa internet-maatunnus (.ax). omistaa Ahvenanmaalta tulee henkilön olla ruotsia puhuva Suomen kansalainen, joka on asunut maakunnassa vähintään viisi vuotta.

Veneellä, autolautalla, saaristolautalla…

Kesäaikaan 28 000 asukkaan Ahvenanmaa on vuodesta toiseen veneilijöiden ja polkupyöräilijöiden suosikkikohde. Pääsaarella sijaitsevaan pääkaupunki Maarianhaminaan pysähtyvät myös jotkin Viking Linen (Turusta ja Helsingistä) ja Tallinkin (Tallinnasta) . ja Ahvenanmaalle pääsee helposti Turun saaristosta käsin. Ilman autoa kulkeville lautat ovat usein myös ilmaisia.

Image349

Polkupyöräilijöiden suosikkikohde

Hyviä polkupyöräreittejä löytyy Ahvenanmaan saaristoa, mutta reittejä kannattaa vertailla ja tutkia ennen matkaan lähtöä, sillä välimatkat saattavat helposti kasvaa pitkiksikin, saaret suuria olekaan. Vaativuustasoltaan Ahvenanmaa on melko helppoa ja miellyttävää pyöräilyyn – varsinkin jos isoimmilta maanteiltä ja nauttii saaristolaismaisemista .

Hotelliin, mökkiin vai telttaan?

Majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti, varsinkin kesäaikaan saarilla on useita vuokrattavia mökkejä sekä Bed & Breakfast -majoituspaikkoja, mutta myös leirintäalueet ovat . Polkupyörämatkailijalle helpointa onkin, että majoitus (teltta) kulkee mukana, eikä majoitusvarauksia tarvitse tehdä etukäteen. Näin reittisuunnitelmatkin voivat muuttua helposti kesken matkan. Veneilijöille on tarjolla kaikkiaan 19 vierasvenesatamaa palveluineen.

Museoita ja nähtävyyksiä

Suurimmat nähtävyydet Ahvenanmaalla ovat museolaiva Pommern (Maarianhaminassa), Kastelholman linna, Bomarsundin sekä useat kalastus- ja saaristolais museot ympäri maakuntaa.

Meren ympäröimä

Ahvenanmaa on touko-elokuussa Pohjoismaiden aurinkoisin paikka. ilmastosta johtuen kasvisto ja eläimistö jonkin verran . Luonto on Ahvenanmaalla kaunista. Meren läheisyys on läsnä koko ajan. Meri on ollut aina yksi ahvenanmaalaisten tärkeimmistä tulonlähteistä. Merenkulku, kalastus sekä maanviljely ovat olleet elinkeinoista tärkeimpiä. Nykypäivänä Ahvenanmaan suurimpiin yrityksiin kuuluvat mm. rahapeliyhtiö PAF, Taffel-sipsejä valmistava Chips sekä muovileluja valmistava Plasto.

Finnish Easy Reading Book Series

Easy Readers in Finnish

FINNISH EASY READING is an easy-to-read book series in simple Finnish, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Finnish, as well as for Finnish natives who find the language complexity of the original texts too challenging.

muodostua jostakin

erikoinen, uniikki

välillä oleva luonnollinen ympäristö

autonominen alue

pala peltiä auton etu- ja takaosassa, jossa lukee rekisteritunnus

jotta voisi

esim. asunto, maata joka kuuluu jonkun omaisuuteen

iso laiva, joka kiertelee merellä

matkustaja-alus, laiva

laiva, joka kuljettaa matkustajia eri saarien välillä

siellä täällä, joka paikassa

vaikka eivät

välttää; ei mennä johonkin

tässä: käyttämällä pieniä teitä

jota käytetään paljon

(varsinkin keskiajalla) puolustusta varten rakennettu paikka

(monikossa) rakennuksen jäännökset

joka kertoo tietystä asiasta

ilmasta: lämpimähkö, lauha

olla erilainen

Suomi ilman Ahvenanmaata

tässä: niukkakasvuinen, hedelmätön, paljas