Ahvenanmaa

 Audio  Medium (Keskitaso)  

Ahvenanmaa (ruotsinkieliseltä nimeltään Åland) on Suomeen kuuluva, n. 6500 saaresta koostuva maakunta, joka sijaitsee Itämeren Ahvenanmereksi kutsutulla merialueella.

Ahvenanmaa (ruotsinkieliseltä nimeltään Åland) on Suomeen kuuluva, n. 6500 saaresta koostuva maakunta, joka sijaitsee Itämeren Ahvenanmereksi kutsutulla merialueella. Varsinkin kesäaikaan se on ainutlaatuinen matkakohde, vaikkakin suomen kielen harjoitteluun se ei paras paikka olekaan – Ahvenanmaa kun on lähes täysin ruotsinkielinen alue.

Itsehallinnollinen osa Suomea, mutta ruotsiksi

Ahvenanmaan maantieteellinen ja historiallinen sijainti Suomen ja Ruotsin välimaastossa on johtanut sen nykyiseen erityisasemaan Suomen ainoana itsehallintoalueena. Sillä on oma maakuntahallitus, lippu, postimerkit, autojen rekisterikilvet ja jopa internet-maatunnus (.ax). Voidakseen omistaa kiinteää omaisuutta Ahvenanmaalta tulee henkilön olla ruotsia puhuva Suomen kansalainen, joka on asunut maakunnassa vähintään viisi vuotta.

Veneellä, autolautalla, saaristolautalla…

Kesäaikaan 28 000 asukkaan Ahvenanmaa on vuodesta toiseen veneilijöiden ja polkupyöräilijöiden suosikkikohde. Pääsaarella sijaitsevaan pääkaupunki Maarianhaminaan pysähtyvät myös jotkin Viking Linen (Turusta ja Helsingistä) ja Tallinkin (Tallinnasta) risteilyalukset. Lautoilla ja yhteysaluksilla Ahvenanmaalle pääsee helposti Turun saaristosta käsin. Ilman autoa kulkeville lautat ovat usein myös ilmaisia.

Image349

Polkupyöräilijöiden suosikkikohde

Hyviä polkupyöräreittejä löytyy pitkin Ahvenanmaan saaristoa, mutta reittejä kannattaa vertailla ja tutkia ennen matkaan lähtöä, sillä välimatkat saattavat helposti kasvaa pitkiksikin, vaikkeivät saaret suuria olekaan. Vaativuustasoltaan Ahvenanmaa on melko helppoa ja miellyttävää pyöräilyyn – varsinkin jos pysyttelee poissa isoimmilta maanteiltä ja nauttii saaristolaismaisemista pieniä teitä kierrellen.

Hotelliin, mökkiin vai telttaan?

Majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti, varsinkin kesäaikaan saarilla on useita vuokrattavia mökkejä sekä Bed & Breakfast -majoituspaikkoja, mutta myös leirintäalueet ovat kovassa käytössä. Polkupyörämatkailijalle helpointa onkin, että majoitus (teltta) kulkee mukana, eikä majoitusvarauksia tarvitse tehdä etukäteen. Näin reittisuunnitelmatkin voivat muuttua helposti kesken matkan. Veneilijöille on tarjolla kaikkiaan 19 vierasvenesatamaa palveluineen.

Museoita ja nähtävyyksiä

Suurimmat nähtävyydet Ahvenanmaalla ovat museolaiva Pommern (Maarianhaminassa), Kastelholman linna, Bomarsundin linnoituksen rauniot sekä useat kalastus- ja saaristolaisaiheiset museot ympäri maakuntaa.

Meren ympäröimä

Ahvenanmaa on touko-elokuussa Pohjoismaiden aurinkoisin paikka. Leudosta ilmastosta johtuen kasvisto ja eläimistö eroaakin jonkin verran manner-Suomesta. Luonto on Ahvenanmaalla karun kaunista. Meren läheisyys on läsnä koko ajan. Meri on ollut aina yksi ahvenanmaalaisten tärkeimmistä tulonlähteistä. Merenkulku, kalastus sekä maanviljely ovat olleet elinkeinoista tärkeimpiä. Nykypäivänä Ahvenanmaan suurimpiin yrityksiin kuuluvat mm. rahapeliyhtiö PAF, Taffel-sipsejä valmistava Chips sekä muovileluja valmistava Plasto.